Kahvenin Yararları Nedir? Kahvenin Psikolojik Etkisi

  • 01 Ağustos 2023
  • 756 kez görüntülendi.
Kahvenin Yararları Nedir? Kahvenin Psikolojik Etkisi
Kahve önce bir keyif mutluluk hissi yaratıyor ancak kısa süre sonra karamsarlık, çekingenlik ve de gerginlik yaratıyor peki neden başkalarında yaratmıyor? Her sabah aç karnına kahve içiyor, günde 3-5 çay kahve vs yine içiyor ama banamısın demiyor…

Kahvenin Yararları Nedir?

Panik atak hastalarına ve depresyondakilere kahve, çay içmemeleri öneriliyor… Merak ettiğim konu şu; Kahvenin negatif etki gösterdiği kişilerle göstermediği kişilerin beyin ve psikolojik farkları nelerdir?

Kahve İşe Yarıyor mu? Kahvenin Psikolojik Etkisi

Aslında söylediğiniz kadar yoğun bir etkisi yok. İçtiğiniz kahve miktarı elbette önemli ama asıl olay içtiğiniz kahveye oranla aldığını kafein miktarı. Her kahve içtiğinizde ayni miktarda kafein almazsınız. Panik atak vb hastalıklarda yasak olmasının sebebi bazı kişilerde kalp çarpıntısı yapabiliyor olması. Bipolar hastalar ise tamamen farklı bir dünya.   Bazı kişileri etkileyip bazılarında hiç etki etmemesi ise kafein toleransı ile alakalı. Benim gibi günde 4-5 kahve icen kisiler bir zaman sonra tolerans eşiğini ilerletiyor. Ayrıca mide rahatsızlıkları üzerinde çok ciddi etkileri olduğu söylenemez. Burada içtiğiniz kahveyi sorgulamak gerek.   Nescafe tarzı instant kahveleri içiyorsanız evet mide üzerine asit salgısını etkileyerek ciddi yan etkilere sebep olabilir çünkü bu kahvelerin asidik oranı yüksektir. Onun dışında çekirdeğin turu ve demlenme şekilleri de etki edecektir. Kafein düşük dozda psikostimülan etki(zihinsel çeviklik, dikkati artırma, yorgunluğu giderme) gösterirken yüksek dozda anksiyojenik etki(kaygı bozukluğu, bunaltı) gösterir. Kafeine(kahve, çay) kullanılan miktara ve kullanım sıklığına bağlı olarak tolerans gelişir. Yani bir süre sonra aynı miktarda kullanılan kafein aynı etkiyi göstermez, tatmin etmeyici olabilir dolayısıyla. Aynı doz kafein herkeste aynı etkiyi yaratmaz, kullanan kişiler arasındaki fizyolojik farklılıklara bağlı olarak etkisi değişecektir. İlaç gibi düşünmekte fayda var.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ